Via Social Return eindelijk perspectief in het groen!

Geschreven door Gea Schuurmans, Accountmanager Bouw, Infra & Groen – gemeente Leeuwarden

Na een lange periode van afwezigheid heb ik op maandag 17 januari 2022 eindelijk weer mijn eerste werkgeversbezoek bij Verhoeve Groen in Irnsum. Het bedrijf is gespecialiseerd in ontwerp, aanleg en onderhoud van groenvoorzieningen. We hebben een afspraak gepland omdat het bedrijf de ‘Raamovereenkomst valdempende ondergronden’ van de gemeente Leeuwarden gegund kreeg. En, er is een Social Return (SR) verplichting opgenomen in het contract. Hier hebben ze nog niet eerder mee te maken gehad dus ze horen graag wat er mogelijk is.

Via Social Return eindelijk perspectief in het groen!

Op 20 juli mag ik gaan werven voor een tweetal vacatures voor diverse projecten in Friesland. Het gaat om de functie van leerling timmerman hovenier (overkappingen en houtbouw in de buitenruimte) én leerling hovenier (aanleg én onderhoud). Het bedrijf kijkt graag samen met eventueel geïnteresseerde kandidaten hoeveel uren hij/ zij beschikbaar zijn. Ervaring is niet nodig. De kandidaten gaan onder begeleiding van een ervaren medewerker aan de slag en kunnen zich zo verder ontwikkelen.

Op 19 juli maak ik kennis met een geïnteresseerde kandidaat uit Leeuwarden die graag in aanmerking komt voor de functie. Hij wil dolgraag weer in het groen aan de slag. Bij voorkeur bij een bedrijf dat hem, bij wederzijds goed bevallen, perspectief kan bieden. De kandidaat is fulltime beschikbaar en wil graag financieel onafhankelijk zijn. De kandidaat heeft al wat kennis en ervaring opgedaan in het groen. Zo heeft hij jaren geleden via het AOC een één-jarige opleiding assistent hovenier met succes afgerond. En de afgelopen twee jaar is hij bij een drietal Friese hoveniers van start gegaan maar helaas waren deze plaatsingen maar van korte duur. Afgezien van een aantal persoonlijke factoren hadden ook corona en het ontbreken van een rijbewijs B de kandidaat parten gespeeld bij het vinden van een nieuwe betrekking. Ik stel de kandidaat voor aan de werkgever. Op 5 september mag ik een kennismaking organiseren én op 3 oktober 2022 mag de kandidaat starten met een proefplaatsing van één maand.

Op 1 november, net voor het einde van de proefplaatsing, zitten we opnieuw om tafel. Werkgever en werknemer zijn blij met elkaar en willen graag met elkaar verder maar we hebben nog wel een aantal uitdagingen. In overleg wordt besloten de werkstage met 4 maanden te verlengen. Verminderd werkaanbod en beperkte inzetbaarheid op het beschikbare werk gedurende de winterperiode zijn hiervoor de belangrijkste redenen. Maar we gaan de periode goed benutten met het starten van een praktijkroute in samenwerking met een LKS jobcoach van de gemeente Leeuwarden,. Daarmee kan de deelnemer na afloop van de verlengde proefperiode naar vermogen, mogelijk volledig (4 á 5 dagen per week) betaald blijven werken bij de opdrachtgever. Ook gaan we de mobiliteit van de deelnemer verbeteren. Aan de hand van de offerte van de rijopleiding ga ik (een tegemoetkoming in) financiering organiseren via een maatwerkaanvraag bij het Regionaal Mobiliteitsteam Fryslân (RMT). Verhoeve Groen zegt toe de kandidaat aansluitend aan de proefplaatsing, bij voortdurend wederzijds goed bevallen, een contract voor tenminste 32 uur per week aan te bieden.

Afgelopen maart was het zover, de kandidaat heeft een contract aangeboden gekregen van de werkgever. Daarnaast hoopt hij in de loop van het jaar zijn rijbewijs B te behalen.

Het is een prachtig voorbeeld hoe Social Return een waardevolle bijdrage kan leveren aan een duurzaam perspectief voor mensen!

Scroll naar boven