Social Return een ondergeschoven kindje

Social Return lijkt bij veel werkgevers een hindernis in plaats van een uitdaging. Want hoe werkt dat als je ‘aan Social Return’ doet? Welke maatschappelijke inbreng heb je dan? Daarover gingen we in gesprek met HR-manager Renate Boelens bij Jelle Bijlsma (bedrijf in grond-, weg- en waterbouw).

Naast dat wij een Social Return verplichting* hebben, vinden wij het bij Jelle Bijlsma ook belangrijk om maatschappelijk verantwoord te ondernemen, legt Renate uit. Het zorgt namelijk voor een juiste weerspiegeling van de maatschappij.

“De investering op Social Return zorgt binnen ons personeelsbestand voor een juiste weerspiegeling van de maatschappij”

Extra ondersteuning op de werkplek

Meestal bieden wij werkplekken aan mensen uit de Wajong aan of aan stagiaires. De Wajong is bedoeld voor jongeren met een arbeidshandicap. Uitzendbureaus weten dat wij regelmatig vacatures hebben voor mensen met een achterstand, beperking of uitkering. Als zij denken dat iemand bij ons bedrijf past, dan stellen ze deze persoon aan ons voor. Daarna volgt de normale sollicitatieprocedure.

Er wordt door de maatschappij al vrij snel een stempel gedrukt op mensen die wat meer hulp nodig hebben om aan werk te komen of aan het werk te blijven. Ik hoop dat dit ooit nog eens verandert. Het is enorm belangrijk om de medewerkers de juiste begeleiding te bieden. Stagiaires krijgen vanuit school vaak goede begeleiding en beschikken bij ons over een praktijkbegeleider. Wanneer iemand vanuit een uitzendbureau, UWV of gemeente wordt aangemeld, dan komt er vaak een jobcoach mee voor de juiste begeleiding. Daarnaast bieden wij ook verschillende cursussen aan die medewerkers kunnen volgen.

''Wat veel ondernemers niet weten, is dat scholing ook onder Social Return valt.''

Met Social Return zorgt een werkgever voor een arbeidsplaats of stage voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of om praktijkervaring op te doen. Ook andere maatschappelijke bijdrages zijn mogelijk. Het doel is om de stap naar werk makkelijker te maken voor mensen die daarbij extra ondersteuning kunnen gebruiken.

Voorlichting en scholing

Wat veel ondernemers niet weten, is dat voorlichting ook onder Social Return valt. Zo gaan wij wel eens naar scholen om voorlichting te geven over ons bedrijf en om leerlingen iets mee te geven. In sommige gevallen draagt het bij aan het percentage dat wij investeren in Social Return.

Met de huidige arbeidsmarkt is het best lastig om aan medewerkers te komen. Ook aan mensen die wat extra begeleiding nodig hebben. Bij hbo’ers en bbl-stagiaires (beroepsbegeleidende leerweg) is dat geen probleem, maar voor andere medewerkers heb ik begin dit jaar nog best veel rond gebeld. Het lastige is dat wij ze niet altijd een baan voor het leven kunnen bieden omdat we veel seizoenswerk hebben voor deze doelgroep.

''Ik hoop dat ze met de werkervaring die ze hier opdoen, een grotere kans krijgen om ergens aangenomen te worden op basis van hun professionaliteit.''

Toekomstperspectief

Het leukste is dat medewerkers na een geslaagd traject bij ons in dienst treden. Onlangs kreeg een medewerker na het afronden van zijn bbl-opleiding een vast contract. Dat is natuurlijk prachtig! Helaas is dit niet altijd mogelijk, omdat we voor een deel te maken hebben met seizoenswerk. Ik hoop dat ze met de werkervaring die ze hier opdoen, een grotere kans krijgen om ergens aangenomen te worden op basis van hun professionaliteit. Het kan ook zijn dat ze volgend seizoen terugkomen om ons weer te ondersteunen bij het seizoenswerk.

 

* Social Return verplichting: de overheid kan sociale voorwaarden stellen bij inkoopopdrachten. Dit houdt in dat leveranciers bij grote opdrachten 2% van de opdrachtwaarde moeten besteden aan Social Return.

Scroll naar boven